Még lehet uborkát venni, úgyhogy megosztom Veletek a csemege uborka receptemet, melyet augusztus elején raktam el. Mindenki az ízlésére formálhatja, hiszen meg kell kóstolni a lét, amit az uborkára öntünk. De isteni finom, legalábbis, amit Nagymamám tett el finom volt, Én először csináltam, úgyhogy majd télen jövök a tapasztalattal:)
Íme a receptem:

Hozzávalók:

  • 10 kg uborka
  • egy csipet köménymag (üvegenként)
  • 5 szem egész bors (üvegenként)
  • 1/2 babérlevél (üvegenként)
  • 10 %-os ecet (3 bögre vízhez 1 bögre ecet)
  • 2 ek. cukor (üvegenként)
  • 1-2 ek. só (ízlés kérdése)
  • nátrium-benzonát

Elkészítés:

Az 1700 ml-es üvegek tisztítása az első dolog itt is.
Az uborkákat nagyon jól megmossuk, majd az üvegbe rendezzük, úgy, hogy minél több beleférjen. Az egyik teli üvegbe bögrével vizet teszünk, és számoljuk hány bögre víz fér bele (erre a lé mennyisége miatt van szükség), majd leöntjük az uborkáról a vizet. A fűszereket (köménymag, egész bors, babérlevél) beletesszük az üvegekbe.
Kimérjük a vízet és ecetet. 3 bögre vízhez 1 bögre ecetet számolunk. Ezt egy edénybe öntögetjük, hozzáadjuk az üvegenkénti 2-2 ek. cukrot és az 1-2 ek. sót. Felforraljuk. Mikor felforrt, beletesszük a csomagoláson leírtaknak megfelelő mennyiségű tartósítószert és egyet forralunk még rajta (nem kell foglalkozni azzal, hogy ki kell hűteni, és úgy kell hozzáadni, mert semmi baja nem lesz így sem).
Majd a forró levet ráöntögetjük az uborkákra, és lezárjuk az üvegeket. Én celofánt is használok, de az elhagyható.
Száraz dunsztba tesszük, és 1-2-3 napig pihenni hagyjuk, vagy addig míg teljesen kihűlnek, utána mehetnek a polcra. Télen jóelső érzés lesz a saját csemege uborkánkat enni, mindenféle finomság mellé:)

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?