Nagyon-de-nagyon imádom ezt a tortát. Viszont már nagyon régen készítetettem, mert a tejszín felverésével valamiért nem voltam jóban:S Nem sikerült, ha meg igen, összesett egy idő után. De végre rátaláltam a bombabiztos habtejszínre (Meggle cukrászhab), amibe nem kell semmi sem, csak felverni és kész.
A sütiről annyit, hogy bátran próbálkozzon vele mindenki, mert isteni finom. Unokahugom minden szülinapjára ezt a tortát kéri tőlem. Már idén is szólt, hogy készüljek:) De most hétvégén is sütöttem egyet, mert vendégség volt nálunk.
Íme a receptem:

Hozzávalók:

Tortalap:

  • 7 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 15 dkg reszelt étcsokoládé
  • 15 dkg darált mandula
  • 15 dkg liszt
  • 3 kk. sütőpor

Töltelék:

  • 1 nagy üveg magozott meggybefőtt (lehet fagyasztott is)
  • 7 dl habtejszín (Meggle cukrászhab)
  • 6 ek. meggypálinka (elhagyható, a meggy levével helyettesíthető)

Díszítés:

  • 20 dkg reszelt tejcsokoládé

Elkészítés:

A tojássárgáját 10 dkg cukorral habosra verem. A vaníliás cukrot, a csokoládét és a mandulát hozzáadom. A lisztet a sütőporral elkeverem, majd ezt is belekeverem a tojássárgájához. A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verem, majd óvatosan beleforgatom a tésztába. Egy tortaforma aljára sütőpapírt teszek, majd kivajazom és belisztezem. Beleöntöm a tésztát, majd előmelegített sütőben megsütöm. Kb. 45-50 perc kell neki, de tűpróbával ellenőrizzük, az a legbiztosabb. A sütőből kivéve rácsra teszem hűlni. Mikor teljesen kihűlt 3 lapba vágom.

A töltelékhez a meggyet lecsepegtetem, de a levét felfogom. 16 szem meggyet félreteszek díszítésnek (én ennyi szeletet szeretnék, de lehet 12 szelet is, akkor 12 szem meggyett kell félretenni). A tejszínt habbá verem mindenféle ízesítő anyag nélkül. Természetesen, ha nem kaptok Meggle cukrászhabot (egyébként Auchanban kapható tutira), akkor 5dkg porcukrot tegyetek a tejszínhez, és úgy verjétek fel.

Összeállítás:

Egy szép tálcára vagy tortatálra egy tortacsipkét helyezek. A szélére sütőpapírt teszek, amit majd a díszítés végeztével eltávolítok, így tiszta marad a tortacsipke.
Az alsó és középső lapot meglocsomolom meggylével és/vagy meggypálinkával. A tejszín 1/3 részét rákenem, majd a meggy felét szépen rásorakoztatom. Ráteszem a második lapot, erre a a tejszín második harmadát rákenem, majd a maradék meggyet ráhelyezem. Befedem a harmadik lappal. Mielőtt bevonom a torta külsejét a habbal, félreteszek belőle egy keveset a habrózsákhoz. Egy habzsákba töltöm, majd 16 kis halmot nyomok csillagcsőrrel a tortára körbe. Minden habrózsa közepébe egy nagyon jól lecsepegtetett meggyszemet ültetek. Majd a csokoládéforgáccsal díszítem a tejetét és az oldalát is.

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?