Először mikor ettem, nem értettem miért nem pörköltnek hívjuk tésztával, de mikor megkóstoltam rájöttem. Tényleg más az íze, így ezzel a tésztával. Persze úgy készül, mint a pörkölt, de mégis más.
Íme a receptem:

Hozzávalók:

  • 1/2 kg sertés darált hús
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2-3 ek. lecsós alap
  • kevés olaj
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors (fekete és fehér)
  • ízlés szerint pirospaprika
  • 1 cs. széles metélt

Elkészítés:

A hagymát megpucolom és apróra vágom. Az olajat felhevítem, majd a hagymát üvegesre párolom. Hozzáadom a fokhagymát is. Sózom, borsozom, beleteszem a lecsós alapot. Kicsit így főzöm, majd hozzáadom a darált húst. Addig pirítom, míg a húson szép fehér réteg keletkezik. Ekkor lehúzom a tűzről és pirospaprikával színezem, felöntöm vízzel, csak annyival ami éppen ellepi. Visszateszem a tűzre és megfőzöm.
Közben sós, forrásban levő vízben kifőzöm a tésztát. Leszűröm és egy olyan lábasba vagy tálba teszem, amiből majd kínálni fogom. Mikor kész a pörkölt, a szafttal együtt a tésztára öntöm, összekeverem, majd lefedem és hagyom, hogy a tészta beszívja.
Magában vagy tejföllel kínálom.

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?