Ez is eljött végre, újból neki álltam az Oroszkrém torta készítésnek. Egyszer, régen már készítettem, de akkor nem hozta azt az ízvilágot amit vártam : De most megtaláltam a megfelelőt. Még a tésztája is jó lett, pedig mikor sült, iszonyú csúnya lett, mert megrepedt a teteje, és kibuggyant belőle a még sületlen tészta, de a fejre fordított, és súllyal lapított hűlés jót tett neki 🙂 Bár először nagyon töménynek éreztük, mikor ettük, másnapra a krémtől valami csoda folytán iszonyú finom lett és az állaga is megfelelő lett. Szóval próbáljátok ki ezt a finom süteményt, de ha van bevált piskóta receptetek, akkor azt is használhatjátok hozzá. A receptet a feminán barangolva találtam.
Íme a recept:

Oroszkrémtorta
Hozzávalók:
Piskóta:
  • 30 dkg liszt
  • 30 dkg cukor
  • 12 ek. forró víz
  • 6 tojás
  • 1 cs. sütőpor

Krém:

  • 20 dkg cukor
  • 1 l  Meggle cukrászhab (jó a sima habtejszín is)
  • 5 tojássárgája
  • 4,5 dl tej
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 1 cs. mazsola
  • 1 cs. lapzselatin (6 lap)
  • 1 kis üveg rumaroma vagy rum

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. (nekem sima gázsütőm van, úgyhogy nem szoktam hőfokot állítani, csak előmelegítem). A cukrot, lisztet és a sütőport összekeverjük. A tojásokat szétválasztjuk és a fehérjét habbá verjük. A sárgáját, és a forró vizet hozzáadjuk a lisztes keverékhez és csomómentesre keverjük. Majd beleforgatjuk a tojáshabot is. Egy tortaformát kibélelünk sütőpapírral vagy vajazzuk és lisztezzük. Én az aljába teszek sütőpapírt, az oldalát vajazom és lisztezem. Beleöntjük a tésztát, majd az előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. Kb. 1 órát sütöttem, de közben lentebb vettem a lángot, hogy ne égjen meg. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. Mikor kész kivesszük a formából és a tetejével lefelé rácsra tesszük, míg teljesen kihűl. Én egy kicsit le is nyomtam, hogy a teteje visszaálljon egyenesre. Mikor kihűlt 3 felé vágjuk.

A krémhez a cukrot és a tojássárgáját keverjük el, adjunk hozzá 3 dl tejet és forraljuk fel. Közben a lapzselatint áztassuk be vízbe. Mikor felforrt még egy-két percig kavargatva főzzük, majd zárjuk el a tüzet alatta és keverjük bele a vaníliás cukrot. A megmaradt 1,5 dl tejet forraljuk fel, tegyük bele a kinyomkodott zselatint, és kavargatva oldjuk fel benne. Majd hozzákeverjük a előző megfőzött krémbe. Hagyjuk teljesen kihűlni. A mazsolát beáztatjuk a rumba, majd lecsepegtetjük egy kicsit. Célszerű egy keveset félretenni a díszítéshez, ezt nem kell beáztatni.

A  cukrászhabot habverővel felverem. Ha nincs cukrászhabotok, akkor a habtejszínhez tegyetek 4-5 ek. cukrot és úgy verjétek habbá.
A kihűlt krémbe apránként belekeverjük a tejszínhab 3/4 részét, a többivel majd díszítjük a tortát.

A piskóta alsó lapját, nálam ez a teteje volt, mivel nem sikerült túl szépre, egy tálcára helyezzük, sütőpapírral körbe rakjuk, a képen látható módon, hogy a krém ne “koszolja össze” a tálcát vagy a tortacsipkét. A krémet úgy osszuk be, hogy a tortát is be kell vonni vele. Tehát kb.3 felé vesszük. A krém első részét rákenjük az alsó lapra, majd a rumba áztatott mazsolával megszórjuk. Majd rátesszük a 2. lapot, ezt megkenjük a krém második felével, megszórjuk a maradék mazsolával. Ráhelyezzük a torta felső, egyben utolsó lapját, és a maradék krémmel bevonjuk a torta tetejét és oldalát.
A tejszínhabot egy csillagcsőrrel ellátott habzsákba töltjük, majd a tésztát szépen kidekoráljuk vele. A félretett mazsolával díszítjük. 2-3 órán át hűtjük, majd óvatosan szeleteljük.

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?