Olyan régen készítettem már, hogy szinte el is felejtettem. De most elkészült és mind egy cseppig elfogyott, annyira jó lett. Nevezhetném krémlevesnek is, hiszen most teljesen sikerült szétfőznöm a borsót, de ez csak a tésztakészítés miatt volt 🙂 Viszont máskor vannak benne darabok is, ezért marad inkább csak simán leves. Na meg a zöldségek darabosak, nincsenek pürésítve, úgyhogy tényleg leves, nem krémleves 🙂
Íme a recept:

Hozzávalók:

  • 25 dkg felesborsó/sárgaborsó
  • 2 szál sárgarépa
  • 1-2 szál zöldség
  • 1 szem burgonya
  • 1 karika karalábé
  • 1 karika zeller
  • ízlés szerint só
  • kb. 1 dl olaj
  • 1-2 fakanyálnyi liszt
  • 1 kk. pirospaprika
  • 8 db lecsókolbász (kb. 10 cm-es darabok)

Elkészítés:

A felesborsót vízbe áztatjuk minimum 30 percre. Majd átmossuk, és egy fazékba tesszük. Felengedjük bő vízzel, felforraljuk (vigyázzunk, könnyen kifut), lehabozzuk és főlni hagyjuk, míg a borsó kezd szétfőlni.
Közben a zöldségeket megpucoljuk és tetszőlegesen feldaraboljuk. Mikor a borsó már puha és kezd szétfőlni, bezöldségeljük, sózzuk majd addig főzzük, míg minden megpuhul.
A rántást elkészítjük. Az olajat felhevítjük, belekeverjük a lisztet, kicsit pirítjuk, majd levesszük a tűzről. Egy percig hagyjuk állni, pirospaprikával színezzük. A leveshez öntjük, összeforraljuk.
A lecsókolbászt kisebb darabokra vágjuk, majd beletesszük a levesbe, megfőzzük. Megkóstoljuk, ha szükséges még sózzuk.

Friss kenyeret kínálunk mellé tálaláskor.

Jó étvágyat!

Tipp: ha nem szeretnénk, hogy szétfőljön a borsó teljesen, akkor kicsit hamarabb zöldségeljük be, vagy a zöldségeket vágjuk nagyon vékonyra.

Vélemény, hozzászólás?