Hétvégén a rántott husi mellé az egyik köret a tökfőzelék volt. Végre felhasználhattam a fagyasztóba eltett egyik zacskó főzőtököt 🙂 Isteni finom főzelék lett belőle, és persze fog még készülni sokszor, mert még van jó pár csomaggal.
Íme a receptem:

Hozzávalók:

  • 1 zacskó főzőtök (kiolvasztva)
  • 2 dl olaj (vagy ízlés szerint)
  • 2-3 ek liszt
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • kávéskanálnyi pirospaprika
  • ízlés szerint só
  • 1 pohár tejföl (kis pohár)
  • 1-2 ek. ecet (10 %-os vagy ízlés szerint)

Elkészítés:

A vöröshagymát megpucolom és apró kockákra vágom. Az olajat felhevítem, hozzáadom a lisztet, azaz rántást készítek. Beleteszem a vöröshagymát, egy percig hagyon sisteregni. Hozzáadom a pirospaprikát, majd beleteszem először a kaprot. Megint egy percig hagyom sisteregni. Majd hozzáteszem a tököt, amit gyors mozdulatokkal összekeverek (vigyázat csomósodni fog a rántás), felöntöm vízzel és szép simára keverem. Addig főzöm, míg a tök megfől. Nem sok idő kell hozzá, kb. 20 perc alatt kész. Sózom. Mikor megfőtt, hozzáadom a tejfölt, óvatosan, folyamatosan kavargatva. Egyet forralok rajta, majd elzárom alatta a tüzet, és ecettel ízesítem.
Magában, friss kenyérrel, rántott hússal, vagy az előző bejegyzésben található fasíttal fogyasztva is isteni finom.

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?