Volt a fagyasztómban már elég rég óta egy hatalmas csülök. Gondoltam ideje lenne már felhasználni, nehogy kárba vesszen. Sokat tanakodtam, hogy mit készítsek belőle. Régóta kacérkodtam a Pékné módra elkészítéssel, bár a sört Én ki nem állhatom 🙂 Aztán hétvégén rászántam magam, és vasárnap ebédre, pontosabban kicsit későbbre sikeredett elkészítenem. És mondanom sem kell, hogy a sörtől isteni finom lett, de semmi sör ízt nem éreztem, szerencsére 🙂
Íme a receptem:

Hozzávalók:

Csülök főzéséhez:

  • 1 nagy sertés csülök
  • 1 fej fokhagyma
  • 2 fej vöröshagyma
  • 15 szem fekete egész bors
  • 1 ek. só
  • 4 babérlevél

Sütéshez:

  • 1 megfőzött, kicsontozott sertés csülök
  • 1-2 kg burgonya (függ a csülök mennyiségétől)
  • 4-5 fej vöröshagyma
  • 2 fej fokhagyma
  • ízlés szerint majoranna
  • ízlés szerint bors
  • ízlés szerint só
  • 4-5 ek. zsír
  • 1/2 l. sör

Elkészítés:

Főzés:
A csülköt egy nagy fazékba tettem, felöntöttem annyi vízzel, ami éppen ellepte. A vöröshagymát megpucoltam és 4 felé vágtam mindegyiket. A fokhagymát gerezdekre szedtem és szintén megpucoltam. A hagymákat, és a fűszereket beleettem a csülök mellé a vízbe. Kb. 2-2,5 órát főztem lefedve, néha pótolva a vizet, ami elpárolgott. Akkor jó a csülök, ha a csontról szépen leválik. Ekkor kivettem a vízből, kicsontoztam és nagyobb darabokra vágtam.

Sütés:
A burgonyát és a hagymát megpucoltam és cikkekre vágtam. A fokhagymát megpucoltam, az egyiket fokhagymanyomón átnyomtam. A másikat gerezdekben hagytam.
A hús befűszezertem az összenyomott fokhagymával, borssal, majorannával. A burgonyát besóztam és egy tepsiben a csülökkel együtt szépen elrendezgettem. Mellétettem a cikkekre vágott vöröshagymát és a fokhagyma gerezdeket. Kicsit megsóztam az egészet. 4-5 ek. zsír tettem a tetejére, a húsok mellé, közé. Lefedtem alufóliával, 15-20 percig így sütöttem. A fóliát eltávolítottam majd 15 percenként a sörrel locsolgatva készre sütöttem. Kb. 1 óra alatt kész. Savanyúsággal tálaltam.

Jó étvágyat!

22 hozzászólás

  1. Sörszakértő

    Nagyon szimpatikus a recept, ki is próbálom, de a képen szereplő “Kanizsai sör” valójában nem sör (a vásárlók megtévesztésére találták ki). Biztosan jobb lenne valódi sörből: Pilsner Urquell, Dreher esetleg Soproni 1895.

    • Kedves Sörszakértő!Örülök, hogy tetszik a recept. Természetesen mindenki a saját, esetleg kedvenc sörével készítse el. Én nem iszom sört, ezért nem is ismerem a márkák közti különbséget, de próbáltam már többféle sörrel is, mindegyikkel szuper lett.Üdv: Zsuzsi

    • Kedves Ernő!Nagyon örülök, hogy bevált a recept 🙂 Nyugodtan próbálj ki mást is, mert minden receptet kipróbálok, csak utána publikálok, mint látható fázisfotókkal a könnyebb elkészítésért. A nagyobb tepsi pedig jó ötlet, díjazom :)Erről jut eszembe, fut nálam egy blogszülinapi játék, örülnék, ha részt vennél benne.Zsuzsi

    • Kedves Névtelen!Nem tudom aktuális-e még, de elnézést, hogy csak most válaszolok. Én mindig előfőzöm, hiszen ott is kap egy finom ízvilágot, és gondolom, ez is kell hozzá, hogy az íze olyan legyen, mint amilyennek kell lennie. De persze, megpróbálhatod így is, még akár be is válhat. De javaslom, hogy próbáld ki így a recept alapján is, hogy legyen összehasonlítási alapod.Zsuzsi

Vélemény, hozzászólás?