Ez az étel a “nemnagyonszeretem” közé tartozik, de most kivételesen, mivel régen volt, sokat ettem belőle. Mikor elfogyott mondtam is a Páromnak, hogy tudnék még enni 🙂 
Az elkészítése elég macerás, de megéri. Sok a mosogatni való is utána, de hát vasárnapi főételnek tökéletesen megfelelő, még a mosogatni való is elnézhető. Vagy nem?
A sózásnál figyelni kell, mer ha elsózzunk nem javítható, úgyhogy inkább legyen kicsit sótlan, mert sózni lehet.
Íme a receptem:

Hozzávalók:

  • kevés sertés zsír
  • tejföl

Kelkáposztához:

  • 1 fej kelkáposzta
  • 1 csipet köménymag
  • ízlés szerint só

Rizshez:

  • 1 bögre rizs
  • 3 bögre víz
  • 1 kk. só

 Pörkölthöz:

  • 1/2 kg darált sertés hús
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 ek. lecsóalap
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors (fehér és fekete)
  • ízlés szerint pirospaprika
  • kevés víz
  • kevés olaj

Elkészítés:

A kelkáposzta külső leveleiből annyi darabot szedek le, ami a tepsim alját befedi, majd kivágom belőle a torzsát. A többi káposztát csíkokra vágom, megmosom, majd köménymaggal és sóval ízesített vízben puhára főzöm. Az egész káposzta leveleket a tetejére teszem, hogy azok is megpuhuljanak. Majd leszűröm.

A rizshez az olajat felforrósítom, beleöntöm a bögre rizst, majd felöntöm 3 bögre vízzel. Hozzáadom a sót, majd addig főzöm, meg-meg kavargatva fedő alatt, míg nagyon kevés víz marad rajta. Ezután elzárom alatta a gázt, lefedem a fedővel és hagyom, hogy az összes vizet beszívja.

A pörkölthöz megpucolom a hagymát, apró darabokra vágom, és olajon megdinsztelem, üvegesre párolom. Hozzáadom a  lecsó alapot, fűszerezem sóval, borssal. Ráteszem a húst, és addig pirítom, míg szépen kifehéredik. Ezután megszórom pirospaprikával, összekeverem, felöntöm vízzel és megfőzöm. Mikor készen van a húst leszűröm, mert csak arra lesz szükségem.

Mikor minden kész, már “csak” össze kell állítanom az ételt.
A tepsit kikenem vékonyan sertés zsírral, majd a lecsöpögtetett egész káposzta levelek lerakom szépen sorban. Erre jön a rizs szépen elkenve. A rizs tetejére a darált húst teszem, majd jön az összedarabolt káposzta. Egy nagy pohár tejfölt elsimítok a káposzta tetején, kevés pörkölt szafttal díszítem és mehet a sütőbe alufóliával lefedve 1 órára.

Jó étvágyat!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?