Itt a cseresznyeszezon. Az idén újból indított nyereményjátékot Nagykörű tortája a facebook-on. Tavaly terveztem, hogy benevezek, de nem jött össze. Viszont az idén már igen. Ezért készült ez a rém egyszerű, de annál finomabb, és nagyon mutatós torta. Mert nem mindig a különleges a legjobb 🙂
Az elkészítése is egyszerű, nem bonyolult, csak a piskótatekercsre kell figyelni.
Íme a recept:


Hozzávalók:

Piskótatekercshez:

  • 20 dkg liszt
  • 20 dkg cukor
  • 1 cs. sütőpor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 5 ek. víz
  • 4 tojás
  • 2 ek. baracklekvár

Krémhez:

  • 50 dkg túró
  • 1 cs. vaníliás pudingpor (főzős)
  • 1 nagy marék magozott cseresznye (vagy ízlés szerint)
  • 8 ek. cukor
  • 4 dl tej

 Díszítés:

  • 1 dl habtejszín
  • 2 cseresznye szem, egyben szárral együtt
  • jól megmosott cseresznyelevél

Elkészítés:

A piskótatekercset készítjük el elsőnek. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét habbá verjük, félretesszük. A sárgáját a cukorral, vaníliás cukorral és vízzel fehéredésig keverjük. A lisztet a sütőporral elkeverjük és kanalanként belekeverjük a cukros masszába, majd a vége felé a fehérjéből 1-2 evőkanállal hozzákeverünk, a könnyebb keverés érdekében. A megmaradt tojásfehérjét óvatosan belekeverjük. Egy tepsit és egy kerek tortaformát sütőpapírral kibélelünk. A tészta negyed részét a tortaformába öntjük, elkenjük, a maradék háromnegyed részt a tepsibe. Szépen elkenjünk, majd megsütjük a tésztalapot. Míg sül egy konyharuhát bevizezünk, kiterítjük és meghintjük kristálycukorral. A megsült piskótalapot ráfektetjük, lehúzzuk róla a sütőpapírt és a konyharuhával együtt feltekerjük, így hagyjuk teljesen kihűlni. A tortaformában levő tésztát is megsütjük, majd teljesen kihűtjük, félretesszük.

A piskótatekercset kitekerjük, megkenjük a baracklekvárral, majd újból összetekerjük, de most konyharuha nélkül :). Kb. 1 cm vastag szeleteket vágunk belőle. Egy kerek tálat (nekem egy üvegtál) kibélelünk folpackkal, úgy hogy, túl lógjon a tálon, mert ezzel fogjuk lezárni a tálat, majd ebbe szépen sorban, hogy lehetőleg ne maradjon hézag köztük lerakjuk a piskótatekercseket. Ha marad piskótánk, akkor a tekercsek közötti hézagot kitölthetjük vele. Félretesszük, míg elkészítjük a krémet.

A krémhez a pudingport elkeverjük 4 evőkanál cukorral, felöntjünk egy kevés tejjel, csomómentesre kikeverjük. Hozzáadjuk a maradék tejet, a jó nagy maréknyi cseresznyét, majd folyamatos keverés mellet megfőzzük. A túrót villával összetörjük, majd a kész pudinghoz keverjük. Ezt a krémet betöltjük az előkészített piskótatekercsekkel kirakott tálba. A tetejét (ami majd az alja lesz) kirakjuk pár szem cseresznyével, majd lezárjuk a kerek piskótalappal. Becsomagoljuk a lelógó folpackkal, és pár órára a hűtőbe tesszük dermedni.

A teljesen lehűlt süteményt egy tortatálra borítjuk. A legegyszerűbb, ha leszedjük a tetejéről a folpackot, majd a tortatálat ráhelyezzük a tetejére, és együtt átfordítjuk. Ezután leemeljük róla a tálat és a folpackot is leszedjük.

A tejszínt habbá verjük, csillagcsőrrel ellátott habzsákba töltjük, majd körben egymás mellé nyomva a habot díszítjük a torát. Nyomunk egy kis tejszínhabot a tetejére is, ebbe ültetjük a cseresznyeszemeket, majd díszítjük a cseresznyelevelekkel. 

Jó étvágyat!

2 hozzászólás

  1. Izzi88

    Szia!

    Látom nem friss már ez a bejegyzésed de remélem válaszolsz!
    Igazából csak annyi kérdésem lenne,így a folyamat vége felé,hogy mi célból kellett a konyharuhát benedvesíteni majd megszórni kristálycukorral?
    Mert ugyanis a piskóta tészta háromnegyede rá ragadt a konyharuhára… persze az ember már csak akkor okos mikor a “baj” megtörtént és kezd el más oldalakat is olvasni,ahol a cukorról szó sem esik csak konyharuháról…
    Felvillanyozva várom válaszod,vajon mit ronthattam el.

    Üdvözlettel:
    Izzie

    • Zsuzsi

      Kedves Izzie!
      Azért szoktam cukrozott konyharuhába tekerni, mert îgy nem szárad ki a piskóta és könnyebb is feltekerni, kevésbé törik. De írok majd egy megjegyzést, mert akár fel lehet tekerni sütőpapírral is.
      Nekem is a konyharuhához szokott tapadni a felső rétege a piskótának, de ez nem szokott gond lenni. Remélem ettől függetlenül azért sikerült tekercsnek megcsinálni, mert igazán finom ez torta.
      Üdv: Zsuzsi

Vélemény, hozzászólás?