Itt egy másik cseresznyés recept, mellyel neveztem a Nagykörű tortája felhívásra. Ez egészségesebb, mert nyírfacukorral készült, és még finomabb is, talán mutatósabb is, mint az előző. Na jó, nem szólom le a saját tortámat 🙂 Szerintem nagyon jó párosítást sikerült összehoznom egy tortában, nagyon reménykedem, hogy ez lesz az idei Nagykörű tortája. Drukkoljatok nekem!
Íme recept:

Hozzávalók:

Keksz alap:

  • 25 dkg darált keksz
  • 10 dkg Nyírfa porcukor
  • 2 ek. kakaópor (cukrozatlan)
  • 12 dkg Rama vagy vaj
  • 1 ek. rum vagy rumaroma
  • kb. 1 dl tej (amennyit felvesz a keksz)

Krém:

  • 25 dkg mascarpone
  • 5-10 dkg Nyírfa porcukor (ízlés szerint)
  • 2 ek. darált mák (lehet kevesebb vagy több, de el is lehet hagyni)

Cseresznyezselé:

  • 1/2 kg magozott cseresznye
  • 2-3 ek. Nyírfacukor (ízlés szerint)
  • 1-2 dl citromlé (ízlés szerint)
  • 1-2 dl víz (attól függ mennyi levet eresztett a cseresznye)
  • 1/2 kávéskanálnyi őrölt szegfűszeg
  • 2 lapzselatin

Habkorona:

  • 5 tojásfehérje
  • 5 ek. Nyírfacukor

Elkészítés:

A kekszes alapot készítjük el először. A kekszet, porcukrot és kakaóport egy tálban összekeverjük. Hozzáadjuk a szobahőmérsékletű, puha margarint vagy vajat, és a rumot/rumaromát. Elmorzsoljuk, majd apránként hozzáöntjük a tejet, de csak annyit, hogy a tészta összeálljon, és ne essen szét. Ha kicsit több tejet sikerült hozzáadjunk, akkor kevés darált kekszet adhatunk még hozzá.
Egy kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, majd a kekszes alapot a kezünkkel szépen belenyomkodjuk, úgymond kinyújtjuk 🙂 Hűtőbe tesszük.

A krémhez a mascarponét és a cukrot összekeverjük, majd hozzáadjuk a mákot, ezzel is jól elkeverjük. Ráöntjük a kekszes alapra, elsimítjuk egyenletesen, majd mehet a hűtőbe.

A cseresznyezseléhez a cseresznyét egy lábasba tesszük, majd a cukorral ízesítjük és folyamatos keverés mellett felforraljuk, hogy levet eresszen. Hozzáöntjük a vizet, majd a citromlével a szegfűszeggel ízesítjük. Összeforraljuk, elzárjuk a lángot. Hűlni hagyjuk, míg a zselatint elkészítjük. Két lapzselatint beáztatunk vízbe, majd 5 percig hagyjuk állni. Ezután kézzel kinyomkodjuk belőle a vizet, majd belekeverjük a cseresznyébe. Hűtőbe tesszük hűlni, de nem dermedni. Mikor kellően lehűlt, de még nem zselésedik, ráöntjük a mascarpone tetejére, eligazítjuk, és mehet hűtőbe, most már annyi időre, hogy a zselé megkössön. Legjobb egy egész éjszakára a hűtőben hagyni.

A korona készítése nagyon egyszerű. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük. Egy sütőpapírral akkora kört rajzolunk (legjobb még a süti készítés elején) amekkora a csatos tortaformánk. Egy evőkanál segítségével kis halmokat teszünk körben a kör mentén. Úgy rakjuk őket, hogy összeérjenek. Majd a sütőben, nekem nem volt előmelegítve, addig sütjük, míg szép barna külsőt kap a hab. Nem lesz ropogós, de nem is az a cél. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd lehúzzuk róla a sütőpapírt. 

Tipp: Legegyszerűbben úgy lehet leszedni a papírt, ha fejjel lefelé helyezzük a koronát, és lehúzzuk róla a papírt. Viszont visszafordítani már csak nagyon óvatosan, mert könnyen szétesik.

Másnap reggel a tortaformát eltávolítjuk a süteményről. Óvatosan egy vékony pengéjű késsel körbevágjuk, hogy elváljon a formától, majd lassan levesszük róla. A süteményt sütőpapírostul vagy ha ki tudjuk venni alóla (nekem sikerült), akkor anélkül egy tortatálra helyezzük. Majd a tetejére rátesszük a habkoronát.

Jó étvágyat!

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?