Nem tudom ki hogy van vele, de nálunk kötelező étel karácsonykor a káposzta. Mivel karácsony előtt volt a Párom céges bulija, ahol töltött káposztát készítettünk, így nem akartam azt készíteni. Eszembe jutott, hogy van nekem ez a rakott, húsos káposzta receptem, amit, mint utóbb kiderült, Nagymamám is elkészített :), tökéletes lesz karácsonyra nekem is. Persze nem ettem belőle Maminál 🙂 Úgyhogy karácsonykor elkészítettem, és mindenkinek ízlett. A legjobb, hogy ebből az adagból elég sok lesz, szóval jut a fagyasztóba is, hogy később is fogyaszthassunk belőle. Ma nálam is ez lesz a menü, reggel kivettem a fagyasztóból, este felmelegítem és már tálalom is. 🙂
Íme a recept:

Hozzávalók:

  • 1 kg sertés comb
  • 2 kg savanyú káposzta
  • 25 dkg árpakása 
  • 1 nagy fej vöröshagyma 
  • 1-2 babérlevél (ha a káposztában nincs) 
  • 1 csipet köménymag  
  • 1 nagy ek. zsír (vagy olaj)
  • 2 púpozott kiskanál pirospaprika 
  • ízlés szerint szemes bors
  • ízlés szerint tejföl (tálaláshoz)

Elkészítés:

A káposztát, ha nagyon savanyú átöblítjük (ne áztassuk, maradjon savanyú íz is benne). A húst kockákra feldaraboljuk, a vöröshagymát apró kockákra vágjuk.
A káposzta felét egy lábas (olyat válasszunk, ami a sütőbe tehető) aljára tesszük. Rászórjuk az aprított vöröshagymát, megszórjuk a fele árpakásával,és beletesszük a babérlevelet, megszórjuk a köménymaggal. Az összes húst beletesszük, majd a rátesszük a megmaradt káposztát.Az árpakását rászórjuk, majd felöntjük annyi vízzel, ami ellepi. Felforraljuk, közben a sütőt előmelegítjük. Ha felforrt, pótoljuk a vizet, rátesszük a fedőt vagy lefedjük alufóliával, majd félig megfőzzük. Kb. 1 óra hossza. A zsírt/olajat felhevítjük, hagyjuk kicsit hűlni, majd a pirospaprikát elkeverjük benne. Azért kell hűteni kicsit, hogy ne égjen meg a pirospaprika. Ráöntjük a káposztára, sózzuk majd rázó mozdulatokkal elkeverjük. NE KEVERJÜK, CSAK RÁZZUK, hogy megmaradjanak a rétegek. Visszatesszük a sütőbe, és készre főzzük (sütjük). Közben nézzünk rá, ha szükséges pótoljuk a vizet.
Tejföllel és friss kenyérrel tálaljuk.

Megjegyzés: Ha nem tudjuk a sütőben elkészíteni, akkor a gázon, takarék lángon sűrűn rázogatva főzzük. De keverni itt se keverjük!

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?