Július 3-án volt az évfordulónk a Párommal. <3 Igaz még nem házassági, de akkor is szép idő már. 5 éve, hogy egy párt alkotunk. Ennek alkalmából minden évben készítek valami finomságot, persze nem csak ilyenkor 🙂 Idén a Pavlova tortára esett a választásom, mert egyszerű, na jó azért figyelni kell és pontosan be kell tartani a leírást 🙂  Életemben másodszor készítettem, az első nem lett jó, de ez a gázsütő hibája volt. Idén már villanysütőm van, így be tudom állítani a pontos hőfokot 🙂 és láss csodát, gyönyörű szépre sikerült. Még az utazást is kibírta a Balatonra, mert persze másnap indultunk, ketten pedig este már nem tudtok megenni az egész tortát 🙂 De hűtőtáskában simán kibírta az utat. A receptet megint csak Varga Gábortól kölcsönöztem, egy kis változtatással. Ő a receptben kukoricalisztet ír, de mivel Nekem az nem volt itthon, és nem is tudtam venni sehol sem :(, így étkezési keményítővel (Haas étkezési keményítő) helyettesítettem.

Íme a recept:

Pavlova torta

Pavlova torta1

Hozzávalók:

Pavlovához:

  • 4 tojásfehérje
  • 1 csipet só
  • 25 dkg porcukor
  • 1 teáskanál fehérborecet
  • 2 púpozott teáskanál étkezési keményítő

Tetejére:

  • 2 dl habtejszín
  • friss gyümölcs (nálam nektarin, eper, áfonya)

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 150 fokra alsó-felső sütés (légkeverés kizárva!!!), egy tepsit pedig szilikonos sütőpapírral béleljünk ki.

A tojásfehérjét a csipet sóval elkezdjük habosítani. Amikor már habos, de nem kemény hab, akkor hozzáadjuk az ecetet és a porcukrot. Majd fényes, kemény habbá verjük a fehérjét. Ez több ideig tart, mint mikor csak simán a fehérjét verjük fel. Eltesszük a habverőt, nincs rá már szükség!!! Az étkezési keményítőt egy spatulával belekeverjük. A sütőpapír közepére egy halomba kitesszük a habot, majd szépen magas kört formázunk belőle. Betesszük az előmelegített sütőbe 45 percre. Ha letelt az idő, lekapcsoljuk a sütőt, de hagyjuk a tortát még 30 percre a sütőben. Ezután kivesszük és teljesen kihűtjük. Hűlés közben össze fog esni, de ez normális jelenség, pánikra semmi ok 🙂

A habtejszínt kemény habbá verjük, majd a torta tetejére simítjuk. A gyümölcsökkel díszítjük ízlés szerint.

Jó étvágyat!

Pavlova torta2

Pavlova torta 1

Pavlova torta 2

Pavlova torta 3

Pavlova torta 4

Pavlova torta 5

Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.

Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai

Vélemény, hozzászólás?